By J. Bernlef

Amerika, start van deze eeuw. Elektriciteit begint langzamerhand de fuel- en olielampen te vervangen. De fotografie krijgt concurrentie van de movie. Maar hoog staat de cinematografie dan nog niet aangeschreven. Wat de ratelende projectoren op het witte doek laten zien geldt als kermisvermaak. De acteurs hebben nog de prestige van variétéartiest.
Toch verwerven sommigen van rooster al zoiets als stardom. Wanneer Norma, 'Polly' Todd, die in een reeks van korte motion pictures te zien used to be geweest, wordt vermoord is dat voorpaginanieuws. William Stevens, ambitieus reporter van een lokale krant, had haar kort voor haar dood nog een interview afgenomen, en is nieuwsgierig naar de toedracht van de moord. De politie heeft de vermoedelijke dader al onmiddellijk op het oog, wish toen Norma dood, naakt op mattress, werd gevonden, bleek er zich een doofstomme jongen in een kast van haar slaapkamer te bevinden. Waar hij vandaan kwam, wat zijn motief was once, bleef in nevelen gehuld, het enige wat males achterhaalde used to be dat hij Boy werd genoemd. De jury vond in zijn aanwezigheid op de plek des onheils voldoende reden hem als de dader te veroordelen.
Door zijn hardnekkige speurtocht en geholpen door een vroegere vriendin van Norma, de filmpianiste Amy, ontdekt de verslaggever stukje bij beetje de ware achtergronden, komt hij erachter wie Boy in werkelijkheid was once en brengt zijn onderzoek hem uiteindelijk in Montauk, waar hij op een verrassend gegeven stuit.
Meer nog dan een zeer onderhoudend verhaal van een moordmysterie is Boy een roman over de intensiteit van de waarneming, van het zintuiglijk bestaan. Een intensiteit, die verhoogd wordt wanneer een van de zintuigen uitvalt en de toegang tot de werkelijkheid door andere moet worden overgenomen. In de stomme movie komt het aan op een zeer gedramatiseerde gestiek van de acteurs. De doofstomme Boy ontwikkelt een beeldtaal die stom is voor onze waarnemingsconventies en de blind wordende herbergier in Montauk blijkt een gehoor te hebben ontwikkeld dat de meest minieme draaiingen van de wind weet te registreren.
Zo is Boy vooral ook een roman over de betekenis van movie en een ode aan het onbetekenende aspect, dat in geen verhaal prior, maar toch voor het vergeten moet worden behoed.

Show description

Read or Download Boy (Dutch Edition) PDF

Best dutch ebooks books

New PDF release: Zomerwoud (Dutch Edition)

Alja is een trotse jager. Ze heeft de proeven doorstaan en haar naam gekregen. Op de ochtend na dit ritueel wordt ze wakker van een vreselijk visioen. Ze gaat naar de rivier om zich te wassen en daar komt ze Erkin tegen. Een jongen met donker haar en donkere ogen. Zijn dorp bestaat niet uit jagers, vinders of vissers.

De brein machine (Dutch Edition) by Mark Nelissen PDF

Nieuw boek van de auteur van de longseller De bril van Darwin, die alle menselijke gedragingen beschrijft door de bril van de gedragsbiologie ;;;Een toegankelijk en opmerkelijk boek over de menselijke emoties, nu eens niet gezien door de bril van een psycholoog, maar wel door die van een bioloog. Biologie bestudeert immers de evolutie van het leven en daar maken emoties integraal deel van uit.

Read e-book online Uw Dromen Kunnen Uw Leven Redden: Hoe en waarom uw dromen u PDF

Hoewel we van nature through ons lichaam en ons onderbewustzijn alle gevaren in onze omgeving opmerken, weten we niet meer hoe we die waarnemingen kunnen gebruiken om onze persoonlijke veiligheid te garanderen. De dieren weten nog wel hoe ze dat moeten doen en dat is wat chicken in staat stelt om gewaarschuwd te worden en te vluchten voordat de natuurrampen zich voordoen.

De Helse Creaties 3 - De IJzeren Prinses (Dutch Edition) - download pdf or read online

Axel Mortmain wil De Helse Creaties, een leger van meedogenloze wezens, inzetten om de schaduwjagers te vernietigen. Om zijn plannen ten uitvoer te kunnen brengen, heeft hij echter nog één iemand nodig: Tessa grey. Als Mortmain Tessa ontvoert, doen Jem en Will - de twee jongens die het meest van haar houden - er alles aan om haar te redden.

Additional info for Boy (Dutch Edition)

Example text

Download PDF sample

Boy (Dutch Edition) by J. Bernlef


by Joseph
4.5

Rated 4.09 of 5 – based on 8 votes